Vi är många som drömt om att öppna dörren om morgonen och kliva ut på vår alldeles egen altan. Men innan du drar igång med planerna är det dags att reda ut vad som egentligen gäller.

Ett altanbygge kan bli alltifrån ett enklare sommarprojekt – till ett stort byggnadsverk som kräver bygglov eller anmälan. Vi guidar dig genom bygglovsplikt och regelverk.

Vad kostar det att bygga altan?

Priserna varierar kraftigt mellan företag och det kan vara en god idé att ta in flera offerter om du vill få en uppskattning på vad just din altan kommer att kosta. Beroende på dina förutsättningar och val kan priset nämligen skilja sig mycket åt.

Den slutgiltiga prislappen beror på alltifrån altanens storlek, hur mycket av arbetet du själv utför och vilket material och virke du väljer.

Typ av virke

För en altan är tryckimpregnerad trall både ett billigt och vanligt materialval, precis som värmebehandlad furutrall. Trall av exempelvis sibirisk lärk är betydligt dyrare att arbeta med, men har fördelen att vara fritt från kemikalisk behandling, då träet på grund av sina egenskaper har ett naturligt rötskydd.

Jämför man löpmeterpriset på de olika träslagen är prisskillnaden stor. För att ge en grov uppskattning kan tryckimpregnerad furu för den vanligaste dimensionen 28×120 mm, i sorteringen G4-2 och G4-3, kosta ungefär 13 kronor. Jämför du det med exempelvis sibirisk lärktrall, där löpmeterpriset för samma dimensioner ibland kan vara tredubbel, blir skillnaden självfallet stor.

Hur mycket material går det åt för att bygga trall?

I tabellen nedan kan du räkna ut ungefär hur många löpmeter trallvirke du behöver per kvadratmeter, beroende på trallvirkets bredd.

 Bredd Virkesåtgång
Skruvåtgång
 95 mm  10 lm/m2  34 st/m2
120 mm  8 lm/m2  28 st/m2
145 mm  7 lm/m2  24 st/m2

 

Lasse tipsar - Proffsmagasinet

Snyggare trädäck med dold trallskruv

Allt fler väljer att skruva ihop sin trall med hjälp av dold infästning. För det behöver du ett speciellt verktyg för att skruva i trallskruven i en vinkel mellan brädorna. Rent praktiskt finns det egentligen inga fördelar, men många tycker att ett golv utan synliga skruvskallar ser proffsigare och snyggare ut. Läs mer om dold infästning i vår artikel "Skruva trall med dold trallskruv – så väljer du trallverktyg."

Lasse, Proffsmagasinet

Proffsmagasinets främste verktygsexpert Lasse har erfarenhet både av att jobba med verktyg inom detaljhandeln och praktiskt ute i fält. Framför allt har han ett stort eget intresse för allt som har med verktyg att göra. När han inte jobbar med huset pratar han med Proffsmagasinets kunder på telefon och håller i internutbildningar för sina kollegor på kundservice.

Markens skick

Även markens förutsättningar spelar roll. Har du en sluttande gräsmatta eller mark med stora stenar och buskar kräver det helt andra förberedelser än en platt och tom yta.

När du gör en priskalkyl kommer du också snart att märka att även om en större altan av samma material som en mindre alltid blir dyrare, blir kvadratmeterpriset lägre. Att ta dit en maskin kan vara en engångskostnad, och på så sätt blir priset per kvadratmeter mindre ju större du bygger.

Hantverkskostnader – glöm inte rotavdraget!

Bygger du en altan till ett hus som är äldre än fem år har du oftast rätt att utnyttja rotavdraget på 30 % om du anlitar en hantverkare. Om du antar att 500 kronor per timme är ett schablonpris för en hantverkare får du ett hum om vad avdraget skulle innebära. Genom att dra av 30 % från 500 får du fram en timlön på 350 kronor.

När du räknar kan det dock var en idé att fundera över hur många timmar du tänk använda dig av olika typer av hantverkare. En snickare är ofta billigare än en markentreprenör, så prisexemplet behöver naturligtvis justeras. Tänk bara på att det är hantverkarnas arbetstid du kan göra avdrag på, inte exempelvis material eller hyra av maskiner.

Bygga altan och bygga trall

Får man bygga altan utan bygglov?

Det korta svaret är ja … och nej. Även om 2019 års regeringsbeslut om att slopa bygglovsplikten för altanbyggen har gjort det betydligt lättare att dra igång, finns det fortfarande strama regler och riktlinjer. Vad som gäller för just din altan beror både på hur den ska utformas och placeras.

Ett altanbygge kan påverka grannar, insynen och helhetsintrycket för hur ditt hus uppfattas. Även tillvalen kan göra stor skillnad för hur du ska förhålla dig till reglerna. Önskar du att glasa in din altan eller öppna upp för en altandörr? Då behöver du ansöka om bygglov.

Detsamma gäller om ditt altanbygge räknas som en nybyggnad. Byggnadsnämnden i din kommun kan alltid hjälpa dig att få en klarhet i vad som gäller för just din altan.

Vilka regler gäller?

Enkelt kan sägas att ju mindre, lägre, enklare och närmre ditt hus du bygger, desto större är chansen att du slipper ansöka om bygglov. För en-och tvåbostadshus eller komplementbostäder anses altanen numera vara undantagenbygglovsplikten så länge den uppfyller några specifika kriterier.

  • Altanen byggs inom 3,6 meter från huset
  • Den får inte vara högre än 1,8 meter
  • Altanen måste vara placerad 4,5 från tomtgränsen

Bygger du inom ovanstående ramar har du även möjlighet att utan bygglov uppföra ett staket eller en mur runt din altan, så länge du inte bygger högre än 1,8 meter. Önskar du skydd mot regn eller sol får du även sätta upp ett skärmtak, om det är högst 15 kvm.

Däremot kan reglerna vara annorlunda om du bor i ett hus eller område som är av kulturhistoriskt värde. Samma sak gäller om husets eller bebyggelsens värde är miljömässigt, historiskt eller konstnärligt.

Närmre tomtgränsen?

Skulle det vara så att du vill placera din altan närmre tomtgränsen är det viktigt att knacka på hos grannen och fråga. I de fall där du fått ett medgivande för att bygga kan det vara en bra idé att få det på pränt.

Människor flyttar, och har du avtalet skriftligt gäller det även i framtiden. På så sätt kommer du att kunna njuta av både grillkvällarna på altanen och nöjda grannar!