Byta däck: hur man gör det själv och när ska man byta

Att byta däck själv är enkelt! Mathias från Proffsmagasinet visar hur du gör och vilka verktyg du behöver till däckbytet. Det är både lagkrav och väglaget som avgör när du ska byta däck. Enligt trafikförordningen måste man använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag, vilket är något som polisen avgör.

När får/måste man använda vinterdäck?

Dubbdäck får man använda mellan den 1 oktober till 15 april. Dubbdäck får även användas utanför dessa datum om det råder, eller förväntas bli, vinterväglag. Mellan den 1 december till 31 mars är det lag på att vinterdäck måste användas om det råder vinterväglag, det vill säga, bilen måste ha dubbade eller dubbfria vinterdäck för att få köras på en allmän väg.

När råder vinterväglag?

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det inte du själv som avgör utan polisen. Du kan därför inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen tycker annat.

Var väl förberedd, följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och ha i åtanke att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid.

Mönsterdjup, vad gäller?

Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, rekommenderat är dock ett mönsterdjup på minst 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag.

För sommardäck är rekommendationen att minst ha 3 millimeter mönsterdjup för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går dock vid 1,6 millimeter.

OBS! Det finns vissa undantag från krav på vinterdäck. Läs mer på transportstyrelsens hemsida!

PRENUMERERA PÅ YOUTUBE!

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *