Trött på att behöva brottas med snöskyffeln för att komma ut med bilen på morgonen? Somliga tycker det är rofyllt att skotta snö – för andra är det en vinterlång plåga. Vi hjälper dig att hitta den snöröjningsmetod som passar dig bäst!

Att skyffla snö är vanligtvis ett hårt och slitsamt arbete, men bara genom att välja rätt redskap kan du göra det enklare och mer effektivt. Vad du ska välja beror på en mängd faktorer. Till exempel hur mycket snö det är, hur stort område som ska skottas, hur mycket plats du har för förvaring och vad du har för fysiska förutsättningar.  

Snöslunga

En snöslunga är kanske det första man börjar titta på när man fått nog av snöskyffeln, och mycket riktigt kan snöslungan göra underverk. Snöslungor finns i olika storlekar och kan vara mer eller mindre kraftfulla, men grundtanken är alltid den samma: snö matas in i maskinen slungas iväg med av en kraftfull fläkt. Enstegsslungan lämpar sig bra för uppfarten medan tvåstegsslungan (som smular sönder snön innan den kastas iväg) är bäst för villatomter och större områden.

Läs också:
Guide: 5 saker att tänka på när du väljer snöslunga
Snösskyffel bäst i test – Jämförelse av 3 kundfavoriter
Snöslunga bäst i test – Stor jämförelse av 5 storsäljare

Luftblås

Många villaägare köper en luftblås för att samla ihop höstlöv, men luftblåsaren kan göra mer än så. Vad sägs om att blåsa bort snö? Det är kanske ingenting för den stora villatomten, men när det kommer till att blåsa bort lössnö på trappan, altanen, bilen eller uppfarten är luftblåsen en uppstickare att räkna med.

Läs också: ”5 saker du ska tänka på när du väljer lövblås”
Läs också: "Lövblås bäst i test - 5 storsäljare jämförda"

Snömatta

En mer långsiktig lösning för den som vill slippa snö på uppfarten eller uteplatsen är att installera värmekabelmatta. Mattan placeras under asfalt, läggs under plattor eller grävs ner på några centimeters djup.

Frostvakt

Har du problem med is och snö i takrännor och stuprör? Ett bättre alternativ än att ge sig upp på stegen är att lägga en frostvakt i rännan. Frostvakten är helt enkelt en självreglerande värmekabel som smälter isen och snön när det blir minusgrader. När vintern är över drar du ur kontakten och rullar ihop den till nästa år.

Salt

Genom att salta uppfarten kan du minimera risken för halka och göra skottningen lättare. Allra bäst resultat får du om du saltar redan innan snö faller och is bildas. Tänk på att inte salta för nära träd eller gräs och att salt även kan orsaka sprickor i betong.

Övertäckning

Vad många inte tänker på är att det också går att arbeta proaktivt, när det väntas snöa. Mindre ytor som trappsteg och gångvägar kan du enkelt täcka över med en presenning eller tjock plast. När det snöat klart är det bara att dra bort skyddet.

Och om du ändå vill skotta…

Om du har värderat alternativen och bestämt dig för att trots allt låta kroppen jobba finns det många sätt att göra skottningen enklare. Först och främst måste du välja rätt verktyg för uppgiften. Olika redskap har nämligen sina olika styrkor och svagheter.

Snöskyffel – För finlir med mindre snömängder

Den mindre snöskyffeln är mindre lämplig för stora ytor men kommer åt bra där snörakan och snösläden är för otypmpliga. Perfekt för att skotta bort snö runt trappan eller garageporten.

Snöraka – Tar hand om snön på uppfarten

Snörakan är inte lika stor som snösläden och har rakt skaft. Snörakan fungerar ofta bra för uppfarter och andra mindre områden.

Snösläde – För större ytor

Snösläden är bredare och tyngre än snöskyffel och snörakan och har ett böjt handtag för att du ska kunna putta den framför dig med två händer. Eftersom snösläden hanterar stora snömängder åt gången blir det ofta tungt. Snöslädar med låg vikt är enklare att hantera men går i regel sönder snabbare.

På Proffsmagasinet hittar du ett brett utbud av snöskyfflar, snöslungor, snöslädar som hjälper dig att skotta snö. Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till vår duktiga Kundservice.