Så sköter du gräsmattan – få grönare gräs på din sida

Nu kan du sluta oroa dig över att gräset skulle vara grönare på andra sidan. Nedanstående guide hjälper dig nämligen att få den mest frodiga gräsmattan på gatan med hjälp av några enkla tips och råd. Alltifrån vilken tid på året det är bäst att börja så och hur du underhåller den för att hålla borta mossa och bruna strån!

När du ska så en ny gräsmatta och vill att den ska växa sig härligt frodig och tät är en bra grund A och O. Se därför till att använda jord av hög kvalitet och sprid ut den i ett jämnt lager på cirka 20-30 cm över hela det område som du ska så med gräs.

Det gäller också att välja rätt typ av frömix för att få den drömmatta du längtar efter och det finns mängder av varianter tillgängliga på marknaden. Fundera på om du önskar en tålig gräsmatta för barnens fotbollsmatcher eller om du vill ha en långsamväxande gräsmatta som behöver klippas lite mer sällan. Det finns även frösorter som passar olika bra i olika lägen, så oavsett om du ska så gräs på en solig plats eller i en fuktig och skuggig slänt så finns det en passande grässort för dig.

När ska man så gräsmattan?

När på året ska man egentligen börja så nytt gräs? Den bästa tiden är på våren eller hösten när det varken riskerar att bli för varmt eller för kallt. Det är dessutom extra bra om det är lite varmt i jorden och att nätterna är fuktiga så att du slipper vattna så mycket för att gräset ska etablera sig. Se till att inga löv eller gamla växtrester ligger i vägen för att solen ska nå fram och för att de nya små grässtråna ska orka tränga upp och växa sig långa.

Gräsmatta
Undvik att vattna mitt på dagen under varma sommardagar och i stället vänta tills kvällen eller tidig morgon.

Hur sköter man gräsmattan på våren?

För att ge gräsmattan rätt förutsättningar inför sommarsäsongen är det viktigt att ge den tillräckligt med näring tidigt på våren och se till att kratta bort material som kvistar, dött gräs, mossa, stenar och kottar som samlats under hösten och vintern. På så sätt ser du till att gräset har möjlighet att växa sig starkt och tätt och därmed inte ge plats för nytt ogräs eller mossa att ta över.

I och med att gamla löv och växter som du krattar bort egentligen fungerar som ett naturligt gödningsmedel för gräsmattan är det viktigt att du tillför extra näringstillskott på annan väg. Ett kvalitativt gräsgödsel eller hönsgödsel är då utmärkta alternativ eftersom de innehåller bra näring samtidigt som de är naturliga, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att djur ska få i sig något farligt.

Gödsla ungefär var tredje vecka fram till midsommar, efter det kan du minska till var femte eller sjunde vecka, och se till att vattna gräsmattan efter varje tillfälle om det inte kommer något regn. Om gräsmattan har några år på nacken kan det också vara bra att använda en vertikalskärare för att sära på och skära lite i gräsrötterna och lufta jorden så att näringen tränger ner ordentligt.

Efter det kan du även toppdressa gräsmattan med dressjord för att reparera glesa partier, göra det lättare för gräset att behålla vatten och näring samt för att skapa en bra grund för eventuella stödsådder.

Hur sköter man gräsmattan på hösten?

Efter en lång och skön sommar med mycket spring och häng på gräsmattan är det viktigt att göra gräset motståndskraftigt och redo inför vintern. Sluta inte klippa gräset bara för att du inte spenderar lika mycket tid utomhus – det är minst lika viktigt att ta hand om gräsmattan under höstens kyliga dagar.

Ge den en extra dos av näring och kraft genom att sprida ut ett lager av gödsel, gärna med en hög halt av kalium och fosfor och en låg halt av kväve. Det kommer stärka gräsets vinterhärdighet och ökar chanserna för en grön och fin gräsmatta tidigt nästa vår. Under hösten ska du också se till att kratta gräsmattan ordentligt från löv och kvistar och göra en sista klippning sent på hösten så att gräset behåller en höjd på cirka fem centimeter.

När ska man vattna gräsmattan?

För att gräset ska hållas grönt gäller det att du inte glömmer bort att vattna om det blir torrt. Det svenska blöta vädret brukar dock vara en hjälp på traven och en etablerad gräsmatta kräver inte lika många vattningar som en nysådd. Ett tips är att undvika att vattna mitt på dagen under varma sommardagar och i stället vänta tills kvällen eller tidig morgon. Då avdunstar nämligen inte vattnet lika fort, utan får chans att tränga djupare ner i jorden och stanna kvar där.

Både online och i fysiska butiker hittar du ett stort urval av kvalitativa trädgårdsredskap så som krattor och räfsor samt ogräs- och planteringsredskap som gör det enkelt att både så eller göra gräsmattan redo för våren eller vintern. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *