Var rädd om din hörsel – välj rätt hörselskydd!

Välja rätt hörselskydd

Det finns många anledningar till att man vill skydda sin hörsel – men helst utan att göra avkall på komfort eller funktion. Tinnitus och permanenta hörselskador går tyvärr inte att stänga av, operera eller medicinera bort.

En bullerorsakad hörselskada är permanent, men det finns mycket du kan göra för att förebygga det. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer hörselskydd. Vi guidar dig genom några av dem med tips och råd om vad som är bra att tänka på.

Ett hörselskydd är till för att skydda din hörsel mot skadligt höga ljudnivåer. Det ska släppa igenom en viss grad av omgivningsljud för att du ska kunna vara uppmärksam på om något händer i din närhet.

Inget hörselskydd på marknaden utesluter allt ljud till 100%. Ett hörselskydd är därför till för att skydda din hörsel mot skadligt höga ljudnivåer. Hörselskydden har olika förmåga att dämpa omgivande ljud vilket kallas SNR (Single Number Rating). SNR-värdet på olika hörselkåpor beskriver hur mycket ljudnivån minskar i genomsnitt (i dB) vid användning av skyddet. Befinner du dig i en omgivning med en ljudnivå på 90 dB och har ett hörselskydd med ett SNR-värde på 30 dB så kommer du istället att uppleva ljudnivån från omgivningen som 60 dB.

Hur mäter man ljudnivå?

Ljudnivå är benämningen för hur högt ett ljud upplevs, och det mäts i enheten dB (decibel). Ljudnivå är helt avgörande hur obehagligt du upplever ljudet. Vid ca 90 dB börjar ljudnivån bli så hög att hörseln kan ta skada. 90 dB är dock inte en jättehög ljudnivå och orsakar inte alltid obehag. Det betyder alltså att om man vistas en längre tid i en omgivning med en ljudnivå på 90 dB kan hörseln ta skada, utan att man tänker på det under processens gång.

I tabellen nedan kan du se vilka ljudnivåer vi utsätts för till vardags.

Decibel-skalan är en logaritmisk skala. Det betyder att en ökning från exempelvis 50 dB till 100 dB inte ökar ljudnivån med det dubbla. Man kan säga att en ökning med ungefär 10 dB fördubblar ljudnivån, vilket i sin tur innebär att en ökning från 50 dB till 100 dB gör att ljudnivån upplevs som minst 5 gånger starkare.

Vilka funktioner finns på olika hörselskydd?

Du kan välja hörselskydd med en rad olika funktioner som också kan underlätta din vardag. Några exempel är inbyggd radio, medhörning, koppling till olika enheter med hjälp av Bluetooth, inbyggd kommunikationsradio etc. På vissa arbetsplatser är dock användning av radio förbjuden då det kan påverka förmågan att uppfatta en akut händelse i omgivningen. Nedan följer en förklaring till de vanligast efterfrågade teknikerna i hörselskydd.

FM-radio

Hörselskydd med FM-radio har en inbyggd radio och högtalare för att du ska kunna lyssna på radio under tiden skyddet används. Det innebär att du kan lyssna på din favoritmusik på jobbet utan att någon annan klagar på din musiksmak!

Medhörning

Ett hörselskydd med medhörning har mikrofoner som sitter på utsidan av kåporna. Dessa mikrofoner registrerar omgivande ljud och förstärker dessa in i hörselkåpans högtalare. Du kan enkelt justera nivån på denna förstärkning med volymknappar. Det gör att du får ett lämpligt skydd för din hörsel samtidigt som du kan föra en normal konversation med din omgivning. Dessutom hjälper medhörning dig att bli uppmärksam på viktiga ljud i din omgivning utan att ljudnivån blir skadligt hög.

Bluetooth

Bluetooth gör det möjligt att trådlöst koppla ihop ditt hörselskydd med en extern enhet, till exempel telefon eller kommunikationsradio med Bluetooth-funktion. På så sätt kan du skydda din hörsel från omgivande ljud samtidigt som du kan ha en konversation via telefon eller kommunikationsradio.

Inbyggd kommunikationsradio

Hörselkåpor med inbyggd kommunikationsradio i kåpan gör att du kan koppla ihop flera kåpor och kommunicera direkt mellan er. Kommunikationen sker då över PMR, vilket är en öppen frekvens som inte kräver någon licens.

Så vilken ska jag välja?

Många av dessa finesser finns kombinerade i flera hörselskydd. Det finns exempelvis hörselskydd med både inbyggd kommunikationsradio och Bluetooth. Då kan du till exempel föra samtal via den inbyggda komradion med dina arbetskamrater och ta emot ett telefonsamtal hemifrån utan att behöva ta av dig hörselskyddet. Behöver du fler tips eller personlig rådgivning är du varmt välkommen att kontakta Proffsmagasinets duktiga kundservice!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *