Välj rätt tigersåg!

bosch tigersåg

En tigersåg är en riktig stöttepelare bland verktygen. Den kan dels arbeta med hyfsad precision, samtidigt som den är fullständigt oundviklig vid rivningsarbeten och tuffare jobb.

En tigersåg används generellt när något behöver kapas – metall, plast, trä, glasfiber, gips, puts mm. Allt handlar om valet av rätt maskin, och sågblad ämnade för ändamålet. Valet av sågblad är extremt viktigt, med rätt blad kan du i princip såga i alla material. Det är lite som att ha en sticksåg i handen, men kraftigare och större användningsområden. Nedan är en lista på de punkter man bör se över innan man gör sitt val av tigersåg.

Motorstyrka

Se till att välja en maskin som är tillräckligt star för ditt ändamål. Ska du tillexempel göra ett större rivningsjobb kan det vara farligt om du har en för svag maskin, Bladet kan fastna och då kan det gå illa!

Vikt

Hur mycket en tigersåg väger kan vara en avgörande faktor då man vet att man kommer att använda den mycket. En batteridriven maskin väger i regel mer än en nätdriven. Skall den användas i mindre trängre utrymmen kan en liten batteridriven 10,8V-maskin vara att föredra då de är dels smidigare att arbeta med tack vare sin mindre storlek, men de väger också mindre än en 18V-driven eller nätdriven maskin.

Varvtal

Varvtal är en viktig faktor i valet av tigersåg, då det är avgörande för hur effektiv avverkningen blir och därför även livslängden på sågbladet. Ju högre varvtalet är, desto snabbare slår kolven bladet fram och tillbaka i materialet. Och med rätt blad för ändamålet optimeras då avverkningen. En tigersåg där du själv reglerar slaghastigheten med knappen underlättar naturligtvis, då du enkelt själv avgör vilken hastighet som är lämpligast för just det material du arbetar med.

Slaglängd

Slaglängden på kolven har viss betydelse den med. Ju längre slaglängd, desto mer av sågbladet avverkar materialet per slag, vilket påskyndar processen samt utökar livslängden på ditt blad.

Anhåll

Vissa tigersågar har anhåll som går att justera, medan vissa modeller har fasta anhåll. Justerbar är att föredra då du kan justera anhållet så du får optimal användnings av ditt blad, samtidigt som du har ett stadigt anhåll mot materialet du sågar.

Har ni frågor eller funderingar kring detta får ni gärna kontakta Proffsmagasinets duktiga kundtjänst så hjälper vi er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *