Nu har alla tävlingsbidrag kommit in till vår stora snickeritävling Tvåtumfyrautmaningen 2021. 22 stycken blev det och bland de kreativa skapelserna återfinns allt från tågbanor till skoterlyftar!

Sent på kvällen den 28 februari ramlade de sista bidragen in till vår stora snickeritävling Tvåtumfyrautmaningen 2021. Vi hade väntat oss att många av er skulle tycka att det var en kul utmaning, men att vi skulle få in hela 22 stycken bidrag var mer än vad vi hade räknat med!

Utmaningen var att bygga någonting kul av en tvåtumfyra-regel

Uppgiften var att skapa någonting fint, praktiskt, smart eller roligt av en standardregel från bygghandeln och uppfinningsrikedomen har det sannerligen inte varit något fel på: bland bidragen syns allt från tågbanor till skoterlyftar. Nu väntar ett tufft jobb för juryn som under den kommande veckan ska plocka ut tre finalister utifrån idé och utförande. I prispotten ligger priser från vår tävlingspartner Milwaukee värda 20 000 kronor.

Ludwig Berg, Stockholms Möbelverkstad AB – Ludwig är utbildad vid Carl Malmsten Furniture Studies och har gesällbrev i möbelsnickeri. I verkstaden i Ulvsunda gör han allt från prototyper, småprodukter och unika möbler till kök och inredningar för både privat och offentlig miljö. 

Peter Martinsson, Milwaukee – Peter har arbetat med försäljning av elverktyg i 17 år och har ett stort intresse för att använda dem själv – både för hus hem och när han renoverar bilar.

Lars Olsson, Proffsmagasinet – Verktygsorakel och kundtjänstmedarbetare på Proffsmagasinet.

Snart är det din tur att rösta

Längre fram i mars, när vi fått hem finalistbidragen fysiskt och synat dem i sömmarna kommer du ha chansen att lägga din röst på det bidrag du tycker ska ta hem det åtråvärda förstapriset. Håll utkik i sociala medier och på Proffsmagasinet.se/tvatumfyrautmaningen2021.

Alla tävlingsbidrag i Tvåtumfyrautmaningen 2021

Trä är roligare att titta på än plast, tänkte Ludvig Carlsson när han byggde sin praktiska kabellåda. I lådan göms kabelröran och på locket läggs telefonen på laddning. Bottenplattan är fäst med fyra plugg för att trämaterialet ska kunna röra på sig.
Möbeldesign-studenten Felix Eriksson ville bygga ett sidobord som såg robust och varmt ut med farmhouse-känsla. Därför använde han sig av regelns tjocklek istället för att klyva ner den. Ytbehandlad med bets.
Lage Larsson fick idén att tillverka en skoterlyft när han skulle lyfta upp skotern på ett stödben som han brukar, för att frilägga mattan från marken. När han fick värk i ryggslutet önskade han att han hade haft något slags hjälpmedel för själva lyftmomentet…
Det tog Niklas Pettersson sammanlagt sju timmar att bygga det här fina tv-staffliet, inklusive tillhyvling av regel. Väl spenderad tid tycker vi!
Max Rosén hörde talas om tävlingen med bara några dagar kvar, men det hindrade honom inte från att få till ett trevligt bord. Snyggt jobbat av någon som aldrig gjort något liknande förut!
Anton Matssons byggde ett litet bord till sin dotter.
Som ingenjör inom produktutveckling tillbringar Johan Reerslev många timmar framför datorn. Den ergonomiska knäpallen hjälper honom att arbeta mer ergonomiskt och varva mellan olika ställningar trots begränsad yta.
Textilingenjören Erik Lindtorp har byggt mycket av det hus han bor i. Det senaste tillskottet är ett väggfäste för Ipad. Enheten sitter säkert på plats och är lätt att ta loss.
Nora Rydenstam Nordhs skapelse Hallbert är en lysande filur mellan 4-80 år och ca 70 cm hög. Han är redo med skorna på i hallen och gör dig glad när du kommer hem. Funkar i alla hem och låter ingen gå hemifrån utan ett leende på läpparna.
Rörmokaren och hobbysnickaren Fredrik Svanström byggde en hatthylla i lantlig stil.
Hans Stoops har snickrat ett litet hängskåp till torpet på landet. För den fina finishen har han använt rålinolja, bivax och schellack.
Christoffer Olsson hämtade inspiration på Youtube och snickrade ihop en fällbar relaxstol som är sammansatt med rep. Träet är brännt enligt den japanska Yakisugi-metoden som gör att virket ska hålla i 100 år.
Kryddhylla och skärbräda av Jimmie Johansson. Visst ser det härligt ut?
Molly Granlund flyttade nyligen från Skellefteå till Nässjö för att studera produktutveckling med möbeldesign. Av hennes lampa att döma har hon en lovande framtid i branschen!
Jesper Juul Andersen använde verktyg från Milwaukee när han konstruerade ett lapopställ som ger rätt vinkel vid videomötet. Kanalerna ger luftflöde och mikrofonakustik.
Emil Jonsson byggde en ihopfällbar campingstol. Eftersom han inte fick tillföra någon annan träbit fick lederna utgöras av gängstång eller skruv med rampamuff.
När Eric Lejeby konstruerade sin pall ville han att man skulle se att den var gjord av en regel. Därför är ändträet på sittytan så nära sin ursprungsform som möjligt. Stämpeln finns kvar på insidan av ett av benen.
Daniel Jensen byggde ett litet soffbord för att hålla drinkar, snacks och fjärrkontroll inom armlängds avstånd. Ihopsatt med enbart fals-/tappfogar, lim och några dyckert.
Mikael Frykeskog Tagesson använde ståltrissa och vinkelslip för att ge sin stjärnlampa en sliten look. Målad med åtta färger och behandlad till perfektion!
Vad gör man när vårsolen gassar en ledig fredagseftermiddag och man inte hunnit ta fram utemöblerna? Orust-bon Johan Andersson förvandlade en träregel till solstol med tillhörande bord.c
Philip hade storslagna planer på en tågbana med flera nivåer och flera vagnar, men när vabb, jobb och verkligheten kom emellan fick han successivt tänka om. Hursomhelst tycker vi att han har fått ihop ett riktigt kanonbidrag!
Liksom flera andra deltagare i tävlingen studerar Viggo Grip Ericsson produktutveckling med möbeldesign i Nässjö. Lötning användes för att få halvcirkeln så bra och stark som möjligt. Viggo ville bygga en hylla som passar i hans lägenhet. Visst blir man sugen på att se hans övriga möblemang?