Vad är Black Friday / Black week?

black-friday_proffsmagasinet

Black Friday är en tradition som härstammar från USA där den markerar starten på julhandeln och har blivit amerikanernas största shoppingdag. 

Det finns två olika förklaringar till hur namnet uppstod, den första förklaringen har anor från 60-talets Philadelphia där den stora mängden trafikanter i de centrala delarna av staden ledde till allmänt kaos och ett ökat antal trafikolyckor. Den andra förklaringen kommer från att det är den dagen på året då många företag vänder röda minussiffror till svarta plussiffror, vilket innebär att bolagen då äntligen är “back in black”.

I Sverige så dök Black Friday upp först under 2013 men har numera, tillsammans med de sista dagarna innan julafton samt första dagen på mellandagsrean, etablerat sig som årets absolut största shoppingdagar. Redan 2017 utvidgades reaperioden då många e-handlare lanserade kampanjer som sträckte sig hela helgen (Black Weekend) eller till och med hela veckan (Black Week).

När är Black Friday?

Black Friday infaller inte på ett fast datum varje år utan den infaller istället dagen efter den fjärde torsdagen i november, vilket alltid är dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Det innebär alltså att Black Friday 2019 infaller den 29 november.

Black Friday hos Proffsmagasinet

Självklart har Proffsmagasinet en Black Friday-kampanj! Detta är årets största och bästa kampanj, så passa på att spana in alla Proffsmagasinets supererbjudanden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *